VITICAST é un proxecto de innovación que busca desenvolver solucións innovadoras para a predición de enfermidades fúngicas en vide, empregando para iso modelos informáticos baseados en datos fenológicos, meteorolóxicos e de concentración de esporas, xunto con observacións a pé de campo.
E é que o sector, tal e como se recolle no artigo sobre VITICAST do último número da revista da Asociación de Enoloxía de Castela-A Mancha (AECLM), enfróntase cada ano ás principais enfermidades fúnxicas da vide (mildiu, oídio e botritis), que poden provocar graves perdas económicas. Fronte a esta ameaza, é común abusar do uso de fitosanitarios, o que empobrece a calidade do viño e reduce a sustentabilidade dun sector crave de sistema agrario español.
O artigo destaca como os modelos preditivos desenvolvidos por VITICAST poden optimizar o uso de fitosanitarios, empregándoos unicamente cando existe un risco real e obxectivo de infección, o que redundará nunha viticultura máis sostible e un produto de maior calidade.
Ademais de por FEUGA, o Grupo Operativo VITICAST está integrado por Monet Tecnoloxía e Innovación, a Estación Fitopatolóxica Areeiro (EFA, Deputación de Pontevedra), a Universidade de Vigo e as adegas Viña Costeira, Hacienda Monasterio e Matarromera.
VITICAST é un proxecto de innovación cofinanciado nun 80% polo Fondo Europeo Agrícola de Desenvolvemento Rural (FEADER) da Unión Europea e nun 20% polo Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación, no marco do Programa Nacional de Desenvolvemento Rural 2014-2020. A Dirección Xeral de Desenvolvemento Rural, Innovación e Formación Agroalimentaria (DGDRIFA) é a autoridade encargada da aplicación das devanditas axudas. Presuposto total do proxecto: 615.249,08€. Subvención total: 599.957,08€.
FEUGA é a entidade responsable do presente contido.